Červená řepa

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům.

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek. Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. 

Červenou řepu můžeme buď pěstovat doma, nebo si ji můžeme koupit v obchodě. V obchodě je dostupná jako sterilovaná řepa ve sklenici nebo jako nezpracovaná zelenina (bulvy). Také lze ji nalézt přimíchanou v některých směsích a salátech. Vždy je lepší koupit čerstvou červenou řepu, protože ji budete moct upravit přesně podle vás.

Červená řepa má velké uplatnění v kuchyni. Můžete ji použít u salátů, vaření polévek, boršče nebo k přípravě pomazánek, slaných buchet a koláčů nebo ji můžete sterilovat. Možnosti použití červené řepy při vaření jsou doopravdy rozsáhlé.

Možná máte červenou řepu znechucenou z období dětství, kdy ji dělali ne příliš chutnou ve školních jídelnách. Červená řepa se jí buď syrová, nebo zpracovaná. Zpracovaná může být vařená, pečená nebo jakkoliv jinak upravená, vše záleží na daném receptu.

Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:

  • je to zdroj křemíku - díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.

  • obsahuje kyselinu listovou - ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.  

  • má vysoká obsah vlákniny - ta upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů. 

  • podporuje trávicí soustavu - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

  • má protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.

Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky.

  • dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy

  • má protisklerotické účinky

  • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev

  • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu

  • podporuje látkovou výměnu

  • pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě

  • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost

  • je vodné při menstruačních a klimakterických potížích

  • vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla

  • má protimalárický účinek

  • obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další

A jak upravuji červenou řepu já?

Nejraději ji mám čerstvou jako salát. Nastrouhanou s křenem a mrkví. Nebo pečenou v troubě s ostatní zeleninou. Někdy i na grilu. Vyhýbám se vařené řepě, přijde mi škoda, všechny ty vitamíny vyvařit. Vynikající je přidání červené řepy do moučníku a upéct si tzv. brownies.

Bramborák z červené řepy
Pohankový koláč s červenou řepou
Recepty z červené řepy

Červená řepa dle TČM

Syrová červená řepa zklidní Srdce a svou sladkostí prospěje Slezině.

Posiluje srdce, uklidňuje, podporuje oběh a pročišťuje krev. Příznivě působí na játra, zvlhčuje střeva a podporuje menstruaci. Spolu s mrkví léčí hormonální nerovnováhu. Je bohatá na křemík.

Tepelná vlastnost: neutrální   Chuť: hořká / Oheň